Vezi pagina

Immediate Delivery

Întrebări și răspunsuri

    Conform art. 28 din Legea 241/2006, calitatea de utilizator al serviciului o poate avea orice persoană fizică, persoană juridică, instituție publică sau asociație de proprietari. Trebuie de precizat că, în principiu, în imobilele de tip condominiu calitatea de utilizator o poate avea doar asociația de proprietari.

 
Pentru a deveni utilizator trebuie să dețineți un imobil cu titlu de proprietate sau cu titlu de folosință dat de proprietar (contract de locațiune/închiriere, contract de comodat, drept de uzufruct), imobilulul trebuie să aibă branșament propriu de apă potabilă și/sau racord propriu de canalizare și să fie încheiat un contract de prestare/furnizare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare cu operatorul ACET S.A. Suceava.

a) Primul pas este depunerea unei cereri prin care se solicită încheierea unui Contract [cererea tip, cod F-297-1, poate fi găsită pe pagina web oficială a operatorului, secțiunea Info clienți, subsecțiunea Contract sau accesând link-ul aici].

    i. Cererea poate fi depusă la Registratura societății din str. Mihai Eminescu, nr. 5, mun. Suceava

    ii. Cererea poate fi transmisă și electronic, pe adresa de mail a societății, în funcție de localitatea în care se află punctul de consum [adresele de mail pot fi găsite pe pagina web oficială a operatorului, secțiunea Contact sau accesând link-ul aici].

 

b) Cel de-al doilea pas constă în transmiterea unor documente necesare încheierii Contractului, atașate cererii tip completată, după cum urmează:

    i. Persoanele fizice trebuie să depună:

          1. Copie după actul de identitiate;

          2. Copie după actul de proprietate sau orice alt act care atestă modul de dobândire/folosință a imobilului;

          3. Aviz branșare/racordare pentru locul de consum în cauză (la branșamentele/racordurile noi).

    ii. Persoanele juridice trebuie să depună:

          1. Copie după actul de identitate al reprezentantului legal, împuternicit să semneze contractul (administratorul, director, după caz);

            2. Copie după certificat unic de înregistrare;

            3. Copie după actul de proprietate sau orice alt act care atestă modul de dobândire/folosință a imobilului;

            4. Aviz branșare/racordare pentru locația în cauză (la branșamentele/racordurile noi).

     iii. Pentru parcurgerea rapidă a procedurii de verificare, sunt necesare depunerea următoarelor înscrisuri:

           1. Fotografia aparatului de măsură care deservește locul de consum, în care să se distingă indexul și seria acestuia (acolo unde este cazul);

            2. Fotografie imobil (necesară pentru identificarea ușoară în teren).

c) Cel de-al treilea pas constă în semnarea contractului, pentru care este necesară prezența fizică la sediul ACET S.A. Suceava.

Pentru a transfera contractul de pe vechiul utilizator/proprietar noul utilizator/proprietar trebuie să vă prezentați la ACET S.A.  cu următoarele documente:

  • • Act de identitate;
  • • Actul de proprietate sau orice alt act care atestă modul de dobândire/folosință a imobilului;

De asemeni, pentru a parcurge mai rapid procedura de verificare în vederea încheierii unui nou contract vă recomandăm să ne puneți la dispoziție și:

  • • Fotografia aparatului de măsură care deservește locul de consum, în care să se distingă indexul și seria acestuia (acolo unde este cazul);
  • • Fotografie imobil (necesară pentru identificarea ușoară în teren).

Facem precizarea că toate documentele pot fi trimise și pe email, dar pentru semnarea contractului este nevoie de prezența dvs. fizică la sediul societății noastre.

Pentru a intra în posesia contractului trebuie să vă prezentați la sediul ACET S.A., camera 3, Serviciul Contracte sau după caz la sediile noastre din județ (vezi acetsv.ro/contact) în termenul comunicat la completarea cererii. Pentru a verifica stadiul contractului, puteți apela Serviciul Contracte la numerele de telefon 0230 206 315, 0230 206 316 sau 0230 206 317 tastând apoi 2 2.

 Daca nu ați primit factura și a trecut mai mult de o lună de cand ați încheiat contractul, este posibil să nu aveți încă indexul citit de către operator, să nu aveți index declarat prin autocitire sau nu ați cerut un Consum Mediu Lunar (CML) la realizarea contractului.

Factura va fi emisă la sfârșitul lunii în care va efectua operatorul citirea, la sfârșitul lunii în care v-ați declarat autocitirea sau, dacă optați pentru CML, lunar pe baza solicitării dvs.

Codul de client este afișat atât pe factură, cât și pe contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

Totuși dacă întâmpinați greutăți în aflarea lui puteți apela la Serviciul Contracte la numarul de telefon 0230 206 315, tastând apoi 2 2, pentru mai multe detalii.

CML, reprezintă abrevierea de la Consum Mediu Lunar, un consum care se facturează lună de lună pană la citirea efectivă efectuată de către operator, moment în care se va realiza și regularizarea consumului stabilit prin CML versus cel citit de operator.

În conformitate cu prevederile art. 216 din Regulamentul serviciului, apa meteorică/apa pluvială, reprezintă cantitatea de apă pluvială preluată în reţeaua de canalizare care se determină prin înmulţirea mediei multianuale de precipitaţii (calculată conform datelor statistice oficiale) cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de utilizator.

Conform datelor statistice valabile pentru intervalul de timp cuprins între anul 1901 și până în prezent, media multianuală a cantităţilor de precipitaţii atmosferice pentru judeţul Suceava este de 579,52 l/mp/an, respectiv 0,048 mc/mp/lună.

Nu poate fi încheiat contract individual de prestare a serviciului public de alimentare cu apă doar cu unii dintre locatari.

Poate fi încheiat contract individual de prestare a serviciului de alimentare cu apă cu toți locatarii din condominiu, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  1. 1. Asociația de proprietari formulează o cerere de reziliere a contractului colectiv;
  2. 2. Toți proprietarii ce fac parte din Asociația de propritari își eprimă acordul scris printr-o hotărâre generală a asociației, luată cu unanimitate de voturi;
  3. 3. Asociația de proprietari achită la zi toate debitele restante înregistrate față de operator;
  4. 4. Toți proprietarii montează, pe cheltuiala lor, contoare de apă cu citire la distanță în toate locurile de consum ale apei reci;
  5. 5. Proprietarii montează, cu avizul operatorului, același tip de contor;
  6. 6. Certificatele metrologice ale contorilor sunt predate operatorului.

Pentru a obține orice tip de adeverință ce poate fi eliberată de către operator, trebuie să depuneți o solicitare în acest sens la registratura ACET S.A. sau să trimiteți solicitarea pe email la adresa secretariat@acetsv.ro

Legea 241/2006 definește, în cuprinsul art. 3, lit. ț), punctul de delimitare ca fiind “locul în care instalațiile aflate în proprietatea sau în administrarea utilizatorului se branșează în instalațiile aflate în administrarea operatorului furnizor/prestator de servicii”.

De asemenea, art. 3, lit. u) din Lege definește contorul de branșament ca fiind “aparatul de măsurare a volumului de apă consumat de utilizator, care se montează pe branșament între 2 vane” și dispune că ultima componentă a rețelei publice de distribuție este contorul.

În cazul imobilelor branșate la rețeaua publică de alimentare cu apă prin intermediul unei rețele realizată din fondurile proprii ale utilizatorilor sau a dezvoltatorilor imobiliari, branșamentele comune sunt în proprietatea, administrarea și întreținerea grupului de consumatori ce beneficiază de acest branșament.

Art. 106 - alin. (1) Delimitarea dintre reţeaua publică de alimentare cu apă şi reţeaua interioară de distribuţie aparţinând utilizatorului este căminul de branşament;

- alin. (3) Delimitarea dintre reţeaua publică de distribuţie şi instalaţia interioară a utilizatorului se face prin contorul de branşament, care este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie;

- alin. (4) Branşamentul până la contor, inclusiv căminul de branşament şi contorul, aparţine reţelei publice de distribuţie a apei, indiferent de modul de finanţare a realizării acestuia;

Cât privește contorul general montat de către operatorul ACET S.A. Suceava, arătăm că, amplasarea căminului de branșament în domeniul public este permisă și legală, respectând prevederile art. 7 din Ordinul ANRSC nr. 88/2007 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 324bis din 15 mai 2007, articol ce prevede obligativitatea și continuitatea contorizării. Menționăm că articolul în cauză nu condiționează acțiunea de contorizare de acordul utilizatorului, articolul impunând o obligație în sarcina ACET S.A. Suceava de la care societatea noastră nu poate deroga.

Astfel, în conformitate cu art. 1, alin. (5) din Constituție, conform căruia în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, și în conformitate cu prevederile art. 7 din ordinul mai sus menționat, acțiunea de contorizare este continuă și obligatorie.

Prin urmare, amplasarea căminului de branșament în domeniul public este permisă și legală, urmând ca punctul de delimitare (apometrul general) să reglementeze responsabilitățile operatorului și ale utilizatorilor.

Legislația precizează faptul că: ”dacă între indicațiile apometrului comun tip apometru general montat în căminul de contorizare generală Cap 1 și suma apometrelor utilizatorilor deserviți apar diferențe în plus, acestea se repartizează fiecărui consumator în mod egal pe unitate imobiliară și se facturează individual, în conformitate cu reglementările Legii 241/2006”, fără a face referire la dreptul de proprietate sau coproprietate asupra coloanei.

 De asemenea, art. 31, alin. (7), lit. b) din Legea 241/2006 prevede faptul că operatorul ACET S.A. Suceava, în raport cu utilizatorii din condominiu, are obligația să “repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul la branșamentul condominiului diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale ce se repartizează egal pe unitate imobiliară și se facturează individual”. Această diferență se regăsește în factura utilizatorilor aflați în această situație cu denumirea de ”Diferențe apă rețea comună”

În vederea determinării și facturării consumului pentru apa furnizată, ACET S.A. Suceava, oferă utilizatorilor următoarele posibilități de transmitere a indexului:

  • 1. Telefonic – prin transmiterea indexului la numărul de telefon: 0786 495 569
  • 2. MESAJ (SMS) – prin transmiterea indexului, însoțit de nume și adresă sau a codului de client la numărul 0786 495 569
  • 3. CML – la solicitarea utilizatorului, poate fi stabilită o Cantitate Medie Lunară, ce se va factura lunar, urmând a se efectua regularizarea cu ocazia primei citiri fizice a indexului contorului;
  • 4. e-mail – prin transmiterea indexului de pe contorul de apă insoțit de nume, adresă sau cod client la e-mail: suceava@acetsv.ro
  • 5. WHATSAPP – prin transmiterea unei imagini foto cu contorul de apă, insoțită de numele și adresa de consum sau a codului de client la numărul de WHATSAPP: 0786 495 569
  • 6. MY_APA – accesând site-ul myapa.acetsv.ro și crearea unui cont cu ajutorul codului de client și a numărului de contract, înscrise pe factura ACET S.A. Suceava.

Costurile pierderilor de apă rezultate în urma unor defecțiuni la rețeaua publică de alimentare cu apă sunt suportate de către operatorul serviciilor de alimentare cu apă, respectiv ACET S.A. Suceava.

 Da. ACET S.A. Suceava este operator al serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare. Acolo unde există rețea publică de canalizare, pentru utilizarea serviciilor de colectare a apelor uzate prin intermediul rețelelor publice de canalizare, a apei provenită din sursa proprie (fântână), utilizatorii au obligația de a încheia cu ACET S.A. un contract de furnizare al acestui serviciu. Volumul de apă uzată va fi determinat pe baza indicațiilor contorului montat pe instalația de captare a apei din sursa proprie. Volumul de apă captată din sursa proprie va fi facturat le prețul de canal. Utilizarea serviciului (deversarea apei uzată provenită din sursa proprie) în rețeaua publică de canalizare fără a deține un contract de prestare a serviciului cu operatorul ACET S.A. Suceava, constituie infracțiune și se sancționează conform legislației în vigoare.

În cazul în care la imobilul deținut se utilizează apă din sursa proprie (fântână) și în zona imobilului există rețea publică de canalizare este obligatorie racordarea imobilului la rețeaua publică de canalizare.

Pentru a beneficia de stornarea volumului de canal aferent unei pierderi de apă cauzată de o defecțiune la coloana interioară de alimentare a unui imobil, utilizatorul va depune la sediul ACET S.A. o documentație ce va include:

  • O adresă prin care se va comunica împrejurările producerii defecțiunii și zona afectată;
  • Elementele justificative prin care se va putea dovedi existența defecțiunii: imagini foto/video, facturi fiscale cu armăturile achiziționate/utilizate pentru remedierea defecțiunii, deviz și factură fiscală pentru serviciile de reparații etc.

Contorul de branșament este ultima componentă a rețelei publice de alimentare cu apă. Montarea, înlocuirea, verificarea metrologică și sigilarea contoarelor de branșament sunt atribuțiuni ale operatorului, cu excepția următoarelor situații în care utilizatorii sunt obligați să suporte contravaloarea contoarelor de branșament:

  • Imobilele deținute de utilizatori sunt branșate la rețeaua publică de alimentare cu apă prin intermediul unor rețele realizate din fondurile proprii ale utilizatorilor/dezvoltatorilor imobiliari. În această situație, grupul de utilizatori proprietari ai imobilelor branșate prin intermediul acestor rețele au în coproprietate și administrare rețelele, branșamentele individuale, căminele de branșamente metrologică sau achiziția de contoare noi sunt atribuții ale utilizatorilor;
  • În cazul în care se constată distrugerea contoarelor de branșament ca urmare a intervențiilor neautorizate sau accidentale, respectiv vandalizarea contoarelor de către utilizator sau alte persoane, distrugerea accidentală a contoarelor, distrugerea ca urmare a înghețului a contoarelor neprotejate sau ca urmare a manipulării necorespunzătoare a capacelor de acces în căminele de branșament în perioada sezonului rece.

La solicitarea proprietarilor de imobile, aflate în componența unor condominii, branșate la rețeaua publică de alimentare cu apă prin intermediul rețelelor interioare realizate din fonduri proprii sau ale dezvoltatorilor imobiliari, care au încheiate cu operatorul ACET S.A. Contracte/convenții de furnizare al serviciului de alimentare cu apă, personalul ACET S.A. Suceava poate interveni pentru efectuarea serviciilor de demontare/montare, verificare metrologică, înlocuire și resigilare a contoarelor montate la branșamentele individuale. Aceste servicii se vor presta contracost și vor fi suportate de către utilizatori.    

În conformitate cu legislația aplicabilă în domeniu, arătăm că ACET S.A. Suceava administrează rețeaua publică aflată în Aria de Competență Teritorială pentru care a fost delegat serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare de către „Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare Suceava”, conform Contractului de Delegare a Gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare Nr. 17/5013 din data de 13 aprilie 2010.

În conformitate cu prevederile art. 2, alin. (2) din Legea 241/2006, “serviciul de alimentare cu apă și de canalizare se furnizează/prestează prin exploatarea unei infrastructuri tehnico-edilitare specifice, denumită sistem public de alimentare cu apă și de canalizare”.

Coroborând dispoziția legală indicată cu dispozițiile art. 3, lit. d) din Legea 241/2006 rezultă faptul că infrastructura tehnico-edilitară la care se face referire este formată din “ansamblul construcțiilor și terenurilor, instalațiilor tehnologice, echipamentelor funcționale și dotărilor specifice” și cuprind următoarele componente: captări, aducțiuni, stații de tratare, stații de pompare, rezervoare de înmagazinare, rețele de transport și distribuție și branșamente, până la punctul de delimitare.

Legea definește, în cuprinsul art. 3, lit. ț), punctul de delimitare ca fiind “locul în care instalațiile aflate în proprietatea sau în administrarea utilizatorului se branșează în instalațiile aflate în administrarea operatorului furnizor/prestator de servicii”.

De asemenea, art. 3, lit. u) din Lege definește contorul de branșament ca fiind “aparatul de măsurare a volumului de apă consumat de utilizator, care se montează pe branșament între 2 vane” și dispune că ultima componentă a rețelei publice de distribuție este contorul.

Astfel că operatorul ACET S.A. Suceava are în administrare și are competențe doar cu privire la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, până la punctul de delimitare dintre rețeaua publică administrată de operator și coloana interioară realizată din fondurile proprii ale proprietarilor de imobile branșate prin intermediul acestei coloane – aflată în proprietatea sau administrarea utilizatorilor.

Conform Regulamentului Cadru al Serviciilor Publice de Alimentare cu apă și de Canalizare aprobat prin Ordinul 88/2007 de către Președintele Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunale, publicat în Monitorul Oficial nr. 324/2007, punctul de delimitare este definit în mod expres, astfel:

Art. 106 - alin. (1) Delimitarea dintre reţeaua publică de alimentare cu apă şi reţeaua interioară de distribuţie aparţinând utilizatorului este căminul de branşament;

- alin. (3) Delimitarea dintre reţeaua publică de distribuţie şi instalaţia interioară a utilizatorului se face prin contorul de branşament, care este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie;

- alin. (4) Branşamentul până la contor, inclusiv căminul de branşament şi contorul, aparţine reţelei publice de distribuţie a apei, indiferent de modul de finanţare a realizării acestuia;

- alin. (5) Căminul de branşament se amplasează cât mai aproape de limita de proprietate, de regula la 1-2 m în exteriorul acesteia.

Art. 216 – alin.  (1) Instalaţia interioară de alimentare cuprinde ansamblul tehnico-sanitar, de la robinetul de după apometru (punctul de delimitare), în sensul de curgere a apei, până la armătura de utilizare.

Punctul de delimitare a instalaţiilor asigură identificarea amplasamentului căminului de branşament, precizează poziţia de montare a dispozitivelor de măsurare-înregistrare a consumurilor, permite stabilirea apartenenţei instalaţiilor, precum şi precizarea drepturilor, respectiv a obligaţiilor ce revin părţilor cu privire la furnizarea/prestarea serviciului, respectiv la exploatarea, întreţinerea şi repararea instalaţiilor.

Rezultă că utilizatorul are în administrare și întreținere branșamentul imobilului (conducta de legătură de la elementul de închidere și imobil) și instalația interioară de apă a imobilului.

În cazul imobilelor cu mai mulți consumatori, branșamentele comune sunt în proprietatea, administrarea și întreținerea grupului de consumatori ce beneficiază de acest branșament.

Astfel, în conformitate cu art. 1, alin. (5) din Constituție, conform căruia în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, și în conformitate cu prevederile art. 7 din ordinul mai sus menționat, acțiunea de contorizare este continuă și obligatorie.

Prin urmare, amplasarea căminului de branșament în domeniul public este permisă și legală, urmând ca punctul de delimitare (apometrul general) să reglementeze responsabilitățile operatorului și ale utilizatorilor.

În această situație, arătăm că operatorul ACET S.A. intervine doar la rețeaua publică de alimentare cu apă, astfel că societatea noastră nu poate interveni pentru remedierea defecțiunilor ce generează pierderi de apă pe instalația interioară a unui imobil întrucât exced competențelor legale ale operatorului, această obligație revenind în exclusivitate proprietarului/administratorului rețelei interioare situată în aval de contorul de branșament.

Conform datelor tehnice oferite de producătorii de contoare agreate de Biroul Român de Metrologie Legală, utilizate pe piața de profil din România, erorile admise sunt între +/- 2% și +/- 5%, în funcție de valoarea debitului pentru care este efectuată verificarea metrologică. Din analiza fișelor de determinări întocmite cu ocazia verificărilor metrologice, contoarele ce au funcționat la branșamentele utilizatorilor indică valori ale volumului mai mici decât cel real.  

Utilizatorii pot solicita operatorului ACET S.A. Suceava verificarea metrologică a contorului de branșament, prin completarea unei cereri tip ce conține o serie de prevederi legale, ce va fi depusă la registratura unității. O echipă din cadrul ACET S.A. va proceda la ridicarea contorului din instalație, urmând a fi predat Laboratorului de metrologie deținut de ACET S.A. Suceava, laborator monitorizat de către Biroul Român de Metrologie Legală.

În cazul în care căminul de branşament şi/sau contorul de branşament se află pe proprietatea utilizatorului, acesta va asigura curăţenia, va întreţine în stare corespunzătoare, va asigura integritatea sistemelor de măsurare în concordanţă cu prevederile Ordinului 29/N/1993.

Pentru a evita citirea și transmiterea eronată a indexului afișat de contorul de branșament, se impune cunoașterea celor două tipuri de afișaj ce se regăsesc pe contoarele de apă, respectiv afișajul consumului pe o grilă ce indică volumul înregistrat în metri cubi

și varianta (cel mai des întâlnită), ce pe lângă volumul exprimat în metri cubi mai afișează și subdiviziuni ale metrului cub, respectiv sute de litri, zeci de litri și litri.

La citirea/autocitirea volumului înregistrat se va lua în calcul doar volumul exprimat în metri cubi, respectiv cel afișat cu culoare neagră.

Pentru crearea unui cont pe platforma My Apa este necesară cunoașterea unor informații ce se regăsesc în Contractul de furnizare/prestare al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, respectiv numărul de contract și codul de client. Acestea se regăsesc în antetul contractului și se vor utiliza identic cu cele din contract, inclusiv cu caracterele speciale.

Pentru activarea contului se va accesa pagina acetsv.ro se va selecta opțiunea MYAPA și se vor urma pașii ceruți de această opțiune.

În concordanţă cu Ordinul 29/N/1993, utilizatorul va asigura accesul operatorului la contor pentru efectuarea citirilor, verificărilor, precum şi pentru operaţiile de sistare a furnizării serviciilor pentru nerespectarea clauzelor contractuale, de întreţinere şi de intervenţii.